Provocatieve therapie/coaching is een nieuwe, frisse en onorthodoxe manier van coachen. 
De therapeut plaagt en kietelt en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt. Een provocatieve therapeut is een geweldige sparringspartner en weet je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging te brengen. 

 

Tijdens een provocatief gesprek word je op onnavolgbare wijze door elkaar geschud. Deze bijzondere methode levert in korte tijd snelle en grote veranderingen. Bijzonder geschikt voor mensen die al langere tijd vastzitten en ondanks verschillende pogingen om te veranderen niet echt vooruit komen. Als je provocatieve coach werk ik vanuit:

  • Warmte en respect. De basis voor contact tussen coach en cliënt.
  • Humor. Dit bevordert relativering en ontlading.
  • Uitdaging. Dit bevordert het loslaten van belemmerende gedachten- en gedragspatronen.

 

De provocatieve coach gaat er van uit dat mensen gehecht zijn aan hun problemen. Vasthouden aan het oude levert, in welke vorm dan ook, winst op. Wat die winst is, daar maakt de provocatieve coach je wel bewust van door je een lachspiegel voor te houden. De provocatieve coach is de moderne nar, die de koning door zijn grappen en grollen als enige de waarheid kan zeggen. Het effect van deze lachspiegel is echter wel dat de koning aan het denken wordt gezet en er verantwoordelijkheid wordt genomen en gedragsverandering kan volgen. 

 

Dit alles heeft tot doel: oplossing, beweging of acceptatie van het probleem. 
Een provocatieve therapeut stelt je op warme en humorvolle wijze in staat om rigoureus korte metten te maken met ongewenste en achterhaalde patronen in je leven, waardoor groei en groeiruimte kan ontstaan.

 

Provocatieve therapie is geschikt voor:

* persoonlijke, werkgerelateerde en relatieproblemen

 

 

Mijn sessies bij Jacqueline waren altijd sprankelend. Ik heb nog nooit zo veel gelachen als bij haar, maar ook nog nooit zoveel “ai” momenten gehad. Want dat ze scherpzinnig is had ik al snel door. Geen ontkomen aan bij Jacqueline. Je krijgt jouw eigen gedrag dubbel en dik terug. Maar altijd benaderde ze me met een vette knipoog, compassie en warmte. Mij hielpen haar sessies om in beweging te komen, te gaan voor datgene wat IK belangrijk vond en vind. Jacqueline was voor mij de clown die mijn eigen leven en gedrag weerspiegelde. Niets zo leerzaam maar ook zo leuk als dat.
— Carmen