Een van de meest voorkomende klachten (of onderliggende oorzaken van allerhande problemen) is problemen met het zelfbeeld (gevoelens van onzekerheid, falen, waardeloosheid).

We zijn vaak hard voor onszelf en vergelijken onszelf voortdurend met anderen. Het liefst met mensen waarvan wij denken dat ze beter en succesvoller zijn dan wijzelf en het gevolg is dat we negatief over onszelf gaan denken. Social media hebben bijvoorbeeld zo'n effect op ons. Wij kunnen het gevoel krijgen dat we maar bleek afsteken bij al die vrolijke, gelukkige, succesvolle mensen die hun leven etaleren op social media. Dat geldt niet voor iedereen, maar als je al kwetsbaar bent op je zelfbeeld kan dat een zeer negatief effect hebben.

Een negatief zelfbeeld komen vaak voort uit een gebrek aan fundamentele behoeften:

  • Veiligheid

  • Verbondenheid

  • Waardering en respect

Negatieve gevoelens over het zelfbeeld kunnen op elk moment in je leven optreden als er niet voldaan wordt aan de basisbehoeften, maar mensen die in hun jeugd (één van deze) basisbehoeften ernstig hebben gemist zijn kwetsbaarder hiervoor en bij hen kan het negatieve zelfbeeld chronisch zijn, ook al zijn de huidige omstandigheden ok.

Zij hebben gedachten en gevoelens van waardeloosheid, zelfkritiek, niet voldoen, niet erbij horen etc. Dit kan ervoor zorgen dat ze overmatig zoeken naar waardering bij anderen, zich juist terugtrekken uit het sociale leven, faalangst ontwikkelen, verslavingsgedrag vertonen, depressief worden.

Bij behandeling van problemen met het zelfbeeld gaan we op zoek naar de oorzaak, onvervulde basisbehoeften en de belemmerende overtuigingen die zich hebben ontwikkeld. Opsporen, oplossen en veranderen hiervan vormen de sleutel tot een positiever zelfbeeld en een gelukkiger leven.

Voor antwoord op je praktische vragen verwijs ik je naar de FAQ onder het kopje ontact.